• Nyheter
 • Norges Pensjonist Forbund

 • Bli medlem?
 • Styre/organisering
 • Kontakt oss

 • Turer
 • Historie

 • Nærmiljøsentral
 • Romedal Bolig Stiftelse

 • Data
 • Mobiltelefoner

 • Linker

Vedtekter
Pensjonistforeningen vedtok nye vedtekter på årsmøtet i 2019 i forbindelse med utmeldingen fra Pensjonistforbundet.
Les mer... [ 10.01.20 10:58 ]




IPF's dagstur tirsdag den 13. september
Utskriftsvennlig side

Dagsturen til Hilde's Gårdsbutikk i Sørum tirsdag 13. september 2011.




Høsttur i Ilseng Pensjonistforening.

Tirsdag 13 september møttes 51 pensjonister for å dra på høsttur.
Ferden startet fra Ilseng kl 0900, og neste stoppested var Romedal der
de siste deltakerne entret bussen. Været så ut til å endre seg til det bedre,
og Oskar lovet oss sol.
Første etappe gikk via E6 og RV 171 til Lørenfallet i Sørum kommune.
Her skulle vi gjeste Hildes Gårdsbutikk. Dessverre greide ikke Oskar å holde
lovnaden om sola, men dette la ingen demper på stemningen som var meget god.
Her på Hildes Gårdsbutikk i ”Bjørekesalen” var alt av møblement laget i bjørk.
Vi ble servert kaffe og utmerkede rundstykker.
Neste post på programmet var guidet rundtur i Sørum kommune. Guiden het Svein Samuelsen. Dette viste seg å være en dyktig guid. Ferden gikk først til Bingsfoss ved Sørumsand. Svein fortale fra ”gamle dager” og fram til nyere tid om fossen og kraftverket.
Deretter var det stopp der hvor det berømte Tertitt-toget har sitt spor. Urskog-Hølands banen var i ordinær drift med gods- og persontrafikk helt frem til 1960. Urskogbanen, fra Bingsfoss til Bjørkelangen, ble åpnet i 1896.
Fra Sørumsand gikk turen videre til Blaker, her driver vår guid Svein sitt foretak ” Ting av Tre” Han gav oss en meget spesiell og trivelig demostrasjon av sine artikler. Dette var ting av tre som ikke ble solgt andre steder. Det viste seg også at han var på høyde med Reodor Felgen når det gjaldt løsninger på forskjellige problemer. Etter demonstrasjonen ble utsalget åpnet. Det ble visstnok en livlig handel. Svein påsto at kassaapparatet gikk varmt tre ganger.
Turen gikk videre til Blaker Skanse.
Vår utmerkede guide gav oss en fin orientering om forsvarsverket.
Arbeidet med Blaker Skanse ble påbegynt i 1683 under Chrisitan V. Arbeidet ble utført i form av pliktarbeid av bønder fra Romerike, og arbeidet ble overvåket av G. W. Wedel Jarlsberg. Jarlsberg var på denne tiden den øverstkommanderende for de norske hæren. Skansen ble strategisk bygget på bakkekammen mellom to dype daler, og skulle fungere som vern langs den norske øst - grensa mot Sverige sammen med flere lignende festninger langs Glomma.
Først i 1718 ble Blaker Skanse satt på prøve. Karl XII sine tropper beleirer Blaker Skanse fra 13 desember. 18 desember blir det kjent at Karl XII hadde falt på Fredriksten 11 desember, og de svenske troppene blir nå kalt tilbake.
I 1814 kom Norge i union med Sverige, og Blaker Skanse ble ansett unødvendig som forsvarsanlegg - og ble i 1820 lagt ned. Anlegget fungerte som militært anlegg/depot frem til 1894. I perioden 1894 til 1916 var Blaker Skanse i private hender, frem til Staten kjøper anlegget i 1916 for å benytte det til skole for husflids- undervisning. Anlegget har siden vært benyttet til dette formålet. Fra 1995 har skolen hatt navnet Høgskole i Akershus - avdeling for formgiving og produktdesign.
Nå var det Rånåsfoss kraftverk som siste objektiv i vår rundtur i Sørum.
Rånåsfoss kraftstasjon ble tatt i bruk i 1921 og er fortsatt så å si uforandret og i drift. Anlegget besto av dam, kraftstasjon og tømmerrenne. I anleggstida ble det bygd skole her. Denne bygningen står fortsatt, likeså direktørboligen fra 1918. Arkitektenes medvirkning ved de forskjellige byggeoppgavene betydde mye for utformingen av hele miljøet.
I 1983 ble det bygd en ny kraftstasjon ved siden av den gamle. I 1988 ble Energiforum åpnet som et permanent utstillingssenter der ulike energiformer fra vasshjul til atom- og solenergi.
Nå gikk turen tilbake til Hildes Gårdsbutikk.
Middagen sto for tur og på nytt benket vi oss i ”Bjørkesalen”. Det var hjemmelagede elgkarbonader m/sopp,bacon og grønnsaker,som ble servert to ganger. Spør om det var godt. Som dessert fikk vi en nydelig jordbærkake. Kaffe ble også servert.
Hilde gav en orientering om gården. Fra å være fjøs på en stor gard ble det først kylling – produksjon og deretter butikk og festlokaler.
Etter middagen var det anledning til å handle i Hildes Gårdsbutikk. Her var det et rikelig tilbud av varer av mange slag. Det var brukskunst fra forskjellige håndverkere, gaveartikler, smijerns - produkter, saft, syltetøy og honning.
Etter dette tok vi farvel med Hilde, og Oskar takket for en utmerket service, og koselige timer. Alle var enige om at denne turen kunne anbefales .
Vi startet nå på hjemturen . Bortsett fra at vi tok av fra RV171 og kjørte over ”Knatten” til Kløfta, var ruten den samme, med E6 tilbake til Romedal. Oskar takket for turen, og for en behagelig transport utført av kvinnelig sjåfør med godt humør. En riktig trivelig tur.
Sekretæren.

Bilder fra turen.
Tur til Sørum Bildet viser vår guide, tusenkonstneren Svein Samuelsen

Klikk på pila øverst til venstre på skjermen for å gå tilbake til tekst, etter å ha sett på bildene.

<<Tilbake




Medlemskontingent 2024
Årskontingenten for 2024 er fortsatt kr 200,-
Les mer...

Medlemsliste
For tiden har vi valgt at vi ikke kunngjør medlemslista!
Les mer...

Trim og trivsel
TRIM OG TRIVSEL avholdes på Ilseng Samfunnshus hver tirsdag fra kl. 11oo.
Etter trimmen: Kaffekos.

Bli med på tilpasset trim! Hold deg i form!





 









Ilseng.net er levert av Kroglund Media © 2006