Langs Svartelvas bredder
Langs Svartelvas bredder

av Hans Kroglund [15.06.07 18:19]



Romedal Bygdekvinnelag inviterte til tur på Bjørby, og vert Trond Vidar Vedum bød på et unikt område rundt på gården. Hans fortellerevne og innlevelse om naturen er helt unik!

Her er de som møtte opp foran en av gårdens dammer.
I Stange er det opparbeidet ca 90 dammer, i Hedmark totalt 150 stk.

Gerd Vasaasen ønsket alle velkommen og var glad at Trond Vidar kunne stille opp, for han er en meget opptatt mann.


Han kunne fortelle at tårnsvalene hekker oppunder låve taket. Han har ringmerket mange, men en har kommet igjen 6 år på rad i samme hullet. De overvintrer i Afrika og bruker 2 måneder. på reisen tilbake hit og finner igjen samme reirplass. Vi lar oss imponere over GPS'en, men denne naturlige "GPS'en" er enda bedre utviklet.

Trond Vidar har restaurert 550m med kvenveit (kanal) som opprinnelig ble bygget for hånd først på 1800 tallet.
Det finnes kart fra 1807 over området ved Staren på Horne gård, Hedmarks mest spennende fugleområde. Dette er nå blitt et bokprosjekt og tanken er at også Ilsengs innbyggere skal få en brosyjre om dette.

Trond Vidar har hatt mange forsøksprosjekter på gården med mer eller mindre hell. Han fikk med Østlandsforskning med på et prosjekt der det ble satt ut 7000 kreps fra Einavatnet på Toten. Krepsen måtte nemlig tilhøre samme vassdrag som Svartelva. Det var mange som rømte, noe ble gjeddemat og noen lever vel i kanalen hos han fortsatt.

Her ser vi hvor frodig det er rundt en dam.

Trond Vidar viste frem noen av de nyeste bøkene han har skrevet. Det er lærebøker i naturfag og endel studiehefter. Han har 50 % undervisningsstilling på Lærerskolen og 50 % FOU stilling (Forskning Og Utvikling). På fritiden blir det enda mer natur og bøker.



Her ser vi Anne Hagen fra Romedal som tikker oppi ei kasse med unger i.


Langs Svartelva passerer vi et område som naturen får ordne seg selv, det er ikke "lov" å hugge busker der, her velter de ned og det ser temmelig vilt ut, nærmere "regnskogen" kommer du ikke i Norge.
Her ser vi den mye så omtalte heggmøllen, en fordel for fuglen er "kortreist mat", noe vi mennesker også kunne brukt mer av i "disse CO2 tider". Men det får bli en annen repotasje.


Gamle busker får stå i fred og er viktige for en del arter.
Her ser vi et hull som opprinnelig har vært lite, laget av en dvergspett. Neste år ble hullet utvidet at en flaggspett og neste år ble hullet delvis (øverst) tettet igjen med leire av en spettmeis. Se det grå partiet i hullet.


Oppi i ei buske lå en ringdue og ruget.
Jon Ole Gangnes klatret opp og tok dette bildet.


Videre på ferden dukket det opp en Gråtrostunge på bakken. Trond tok den opp og vi rørte moren skrek i bakgrunnen.


Så dukket det opp en liten frosk, Trond Vidar forteller og koser seg med å dele kunnskapen med andre.


Da været var noe ustabilt ble kaffen torsdag den 14 juni servert innendørs hos Lisbeth Johansen på Bjørk. Her må alle ta seg en tur innom. Hun har bygget om stallen og selger stoffer og trekker om møbler. Se gammel ilseng.net nyhet "Fra Stall til nål og trå".
Det ble sunget sommerviser og stemningen var på topp. Takk til Romedal Bygdekvinnelag her ved Gerd Vasaasen som overrekker Trond Vidar kommunikasjonskruset.


Ilseng.net takker for en flott tur og dette er Ilseng på sitt beste.

Ilseng.net vil gjerne ha en underside med "fuglelivet på Ilseng" og kaster ballen i lufta og håper på noe hjelp til å få den ned.

Alle foto Hans Kroglund utenom ringdue som Jon Ole Gangnes har tatt.