Shopping en dårlig fritidssyssel?
Shopping en dårlig fritidssyssel?

av Hans Kroglund [17.12.07 22:35]



Det har vært og er stor oppmerksomhet om klodenes helse tilstand. Vestens forbruk må ned når velstanden fortjent øker i fattige land. Ordet shopping høres uskyldig ut, men er det det?
Ingebrigt Steen Jensen ønsker å bytte ut ordet shopping med kjøping.

Hver gang noen sier de har vært på shoppingtur, kan det bemerkes med: ” Du mener kjøpetur”. Det hører ikke så uskyldig ut. Varene lages gjerne i Kina der kraften kommer fra urensede kullkraftverk og varen skal fraktes rundt til alle verdenshjørner. Steen Jensen påstår i Vårt Land følgende lørdag 15.12.07.
"Av menneskeskapte klimautslipp, står shopping (les kjøping) i særklasse for mest. Det er laging, transportering og kjøping som får kloden til å koke over".
Sterke ord av denne kjente reklamemannen. Her hjemme leser vi om at kjøpefesten er i full gang til jul og setter nye rekorder i år også.
Mulighetene er store for at vi er de siste som kan forbruke resurser på denne måten som vi gjør nå.

Jorden har et lukket vannsystem, det like mye vann på jorden hele tiden. Utfordringen er at det er for mye her og for lite der. Vannet har forskjellig form som saltvann, ferskvann, is, damp og skyer.
Slik er det også med karbon som har forskjellig form og finnes i fast form, flytende og som gasser. Noen former vi kjenner er råolje, kull, planter og trær. Den mest kjente gassen nå er CO2. Den blir omgjort til fast form igjen via fotosyntesen. Utfordringen er at naturen har brukt flere 100 millioner år på det innbydes forholdet mellom fast form og gasser. Nå ”brenner” vi av oljen, gassen og kullet så fort at naturen ikke klarer omformingen fra gass til fast form og med resultat at jorden varmes opp.
Forbruket av ikke fornybare resurser må ned.
Artikkelforfatteren er av de som har problemer med "kjøping". Selvsagt handler også jeg ting jeg trenger, men prøver å unngå shopping.

Hva med en skitur i Vangsåsen i stedet for en shoppingtur?

Lørdag den 15 desember var en slik dag. Det 11-12 minus grader og tåke på Ilseng. Oppi Vangsåsen skinner sola og på Steinfjellet er det -1 gr. C.

Resten taler for seg selv