Hva slags lokalsamfunn ønsker Ilseng?
Hva slags lokalsamfunn ønsker Ilseng?

av Nyheten lagt til av Hans Kroglund [15.08.06 19:44]



Leserinnlegg. Av Goro Ree-Lindstad.
På Ilseng er det en kommunal bolig hvor det bor flyktninger. Flyktningene som bor, og har bodd i boligen, er blitt utsatt for rasistiske og diskriminerende holdninger fra personer i lokalsamfunnet, og opplever at Norge ikke er det trygge stedet de trodde de kom til.

En somalisk familie som bodde i boligen tidligere opplevde å få tilgriset postkassen sin. Noen har skrevet ”neger” på bussholdeplassen. En gang kastet noen ungdommer en melkekartong i ryggen på ”mor” i huset slik at hun falt, og flere familiemedlemmer har fått slengt rasistiske bemerkninger etter seg. På den positive siden skal Breidablikk skole ha all ros for å ha inkludert sønnen på en god måte i skolen.

I dag bor det en familie fra Burundi i boligen. De kom hjem fra tur forrige lørdag og oppdaget at en rute i inngangsdøra var knust. Dette skapte stor redsel hos familien. Tanken om at det kan være like utrygt i Norge som i Burundi slo rot. Når en bare har negative referanserammer i forhold til uroligheter og overgrep på lokalbefolkningen fra hjemlandet, er det vanskelig å forstå at den knuste ruta i døra kanskje var en pøbelstrek utført av fulle folk eller ungdom, og ikke av rebeller eller onde mennesker.

Noen i menigheten på Ilseng har bistått familien, hjulpet dem og vist medfølelse til familien etter hendelsen. Hvor er naboene, hvor er resten av lokalbefolkningen? Hva slags samfunn ønsker Ilseng å være - et lukket samfunn uten kontakt med fremmede kulturer og utviklingen i samfunnet for øvrig? En slik tanke vil være naiv. Norge og Stange er blitt et flerkulturelt samfunn, noe vi alle må ta inn over oss. Vi må lære å leve i fred og harmoni side ved side.

For ordens skyld skal det også nevnes at flyktningene selv også har et stort ansvar for å bli inkludert i sitt nye lokalsamfunn. Det første skrittet vil ofte være å hilse på de man møter. Et smil og et nikk kan man gi selv om man ikke snakker norsk. Kanskje tar det en tid før ord kan utveksles. For flyktningene som kommer vil det ta tid å opparbeide seg kompetanse på norsk kultur og samfunnsforståelse. For nordmenn tar det tid å forstå andre typer adferd og holdninger enn det vi er vokst opp med. Å komme nærmere hverandre og respektere hverandre tar tid og er en prosess. Ikke la denne prosessen stoppe opp og bli vanskeligere enn den må!

For de som ønsker å utvikle sin horisont, om det så er: politiske partier, velforening, pensjonistforening, fotballklubb, hagelag, Norsk Folkehjelp, Røde kors, bygdeungdomslag, speidergruppe, fritidsklubb, sangforening eller andre lag og foreninger, stiller vi fra flyktningtjenesten gjerne opp for informasjon og dialog.

Goro Ree-Lindstad Stange 11.08.06
Leder i flyktningtjenesten