Horne Gård med ny navnestein
Horne Gård med ny navnestein

av Hans Kroglund [28.10.13 18:16]



Ilseng.net har sett at det har kommet opp en ny stein på Horne gård og oppfordret Tord Kristian Horne til å skrive om bakgrunnen for steinen. Gården er full av historie og her er en av dem. Tord Kristian skriver følgende:

"Høsten 2013 er det satt opp et navneskilt for Horne gård, i form av en stein oppe på gardstunet. Selve navnesteinen er en gammel, såkalt veg-rodestein som har stått i vegkanten på vegen fra Horne til Østby. Steinen ble flyttet fra vegen opp på gardstunet i ca 1945, hvor den har ligget til i høst.

Før det ble et offentlig ansvar å vedlikeholde vegene, var vedlikeholdet pålagt de gardene som vegen skulle betjene. Hver gard hadde sin del, sin rode å ta seg av. Det kunne være snøbrøyting vinterstid, og vegskraping, gruskjøring og ande reparasjoner om sommeren.
Vegrodesteinene skulle markere hvor en rode sluttet og en ny begynte. Når det står nr.1 på steinen ved Horne, betyr det at Horne hadde ansvar for det første stykke, rode, av vegen. Nøyaktig hvor lang roden var, vet vi ikke.

Navnesyeinen står i en solid ramme som er laget av Ilseng Maskin ved Ole Chr. Skjønsberg.

Steinen står på en fot som består av 2 gamle kvernsteiner. Det er en undersyein som er flat på begge sider og en overstein som er rund på oversiden og flat under. I mølla ble kornet malt til mjøl mellom to slike steiner. understeinen er størst, den kan være kommet fra Hornekvernmølla som tilhørte Horne på 1800-tallet. Den noe mindre oversteinen kommer fra Grønvolden mølle, som tilhørte Horne. Mølla brente ned i 1918.

Grønvolden mølle lå på nordside av Svartelva litt nedenfor vegen til Skogstad. Her gikk det i gamledager en god og solid bru over Svartelva.
Når det står nr. 1 på steinen, kan det også betegne at Horne gård har bruksnummer 1."

Ilseng.net takker for tekst og tar gjerne imot flere gode historier om gården.