• Hovedsiden
 • Alle nyheter
 • Hvem er vi?

 • Kulturlandskapet
 • Skogen
 • Svartelva/lageråa
 • Starene
 • Dammer
 • Historie

 • Fra Ilseng
 • Fugler
 • Amfibier
 • Natur

 • Linker til andre sider


Hør på fuglesang
Jon Lurås fra Løten har sammen Helge Kvam laget 3 CD'er med fuglesang med kommentarer. Her er en smakebit på lydboken til svart hvit fluesnapper.
Les mer...

Kanadagås med unger
Mai 2017 kom to kanadagås med 6 unger oppover Svartelva ved Horne Bru
Les mer...

Bever dusjer til jul 2016
Anna Marte Botten filmet en bever desember 2016 i utløpet av kvennveita på Bjørby.
Les mer...

Kattugle og Kvinand
Mai 2017 sjekket Trond Vidar en ugle/andekasse og oppdaget to ungleunger og en kvinandunge i samme reir

Gåsunger, et vårtegn
Les mer...

Ugler i skogen
foto john willy andersen
John Willy Andersen er ute i skog og mark og kom over denne ugla i Mosjømarka Da han var 3 meter unda våknet den og stakk av


Les mer...

Bekkeblomster kun en kort tid!
Les mer...

Grønnstilk ved Rokosjøen
Les mer...

Stjeler stærkasse
Hullet i denne naturlige kassen er sansynligvis laget av en flaggspett og passer for en stær. Spettmeisen hadde lyst på boligen og klarer å tette igjen hullet med jord/leire til passe størelse.
Les mer...




<<Tilbake til Ilseng.net


2005 Luftig Stokkand i hagen
Utskriftsvennlig side



I 2005 fikk Reidar Skjønsberg uventet besøk i hagen. Reportasjen er funnet i fuglevennen 15 fra 2006.


Fotografier: Trond Vidar Vedum.
FUGLEVENNEN 15
Kjøttmeis, gråspurv og stær er fuglearter vi forbinder med hus og hage. Kanskje bygger skjæra et fint kvistreir i et tre i hagen. Reidar Skjønsberg som bor på Ilseng i Stange kommune i Hedmark, følger interessert med på fuglelivet i hagen. Sommeren 2005 fikk han et uventet fuglebesøk. En dag han kikket ut av vinduet, oppdaget han at ei stokkand hadde slått seg ned i hagen. Stokkanda legger vanligvis reiret sitt nær vann og vassdrag, gjerne godt gjemt på bakken inne i høyt gress. En sjelden gang kan den ta i bruk gamle kråke- og skjærereir i trær som underlag for eggene sine.

Hos Reidar Skjønsberg på Ilseng var det nesten det som skjedde. Foran verandaen har Reidar et flott espalier av villvin (en klatreplante). På toppen av espalieret, oppe på et tynt lag av greiner, oppdaget Reidar at ei stokkand hadde slått seg til. I et fint reir med masse myk andedun lå stokkandhunnen og ruget på eggene sine. Reidar og kona turte nesten ikke å bruke verandaen sin i frykt for at stokkanda skulle forlate eggene. Men stokkandhunnen ble etter hvert svært fortrolig med dem som bodde i huset. Å bygge reir og legge egg på toppen av et espalier er tydeligvis en risikofylt sport, for ved et par anledninger fant Reidar andeegg som hadde falt gjennom underlaget og ned på bakken. Utrolig nok var de ikke knust, og Reidar la eggene på plass igjen.

En dag oppdaget han at alle eggene hadde ramlet ned og stokkanda var borte. Stokkanda hadde mislykkes med rugingen dette året. Overraskelsen var derfor ekstra stor i mai 2006. En dag oppdaget Reidar at stokkanda var på plass igjen på nøyaktig samme sted som sommeren før, på toppen av espalieret. På nytt var eggene i ferd med å forsvinne gjennom kvistene og ned på bakken.

Da tok han kontakt med fuglevenner i området. Ole Mads Øvergaard troppet opp og monterte et gulv under reiret for å hjelpe den dristige stokkanda. Stokkandhunnen kommer for å legge seg til å ruge (over). Men de tynne kvistene i klatreplantenStokkandhunnen kommer for å legge seg til å ruge (over).



Men de tynne kvistene i klatreplanten er i tynneste laget. Ole Mads Øvergaard (under) hjelper til med å sikre reirbunnen.



<<Tilbake


25.05.19
Fuglens dag


Nrk lager program om dammer 2019
Nrk vil lage et program om hvordan våtmarksgruppa i NOF går fram når det planlegges og graves tjern og dammer. Opptakene til fjernsynsprogrammet starter i november.
Les mer...

Lerkefalk hekket på Starene 2019
Den meget sjeldne lerkefalken hekket i den store furua på jordet rett foran Starene Feltstasjonen i sommer 2019
NOF fikk ringmerket 3 unger der. Dette var ringmerking nr. 200 i Norge. Bestanden er anslått il ca. 50 par i Norge. Fuglene overvintrer i tropisk Afrika.
Les mer...

Dronefilm fra Starene 2015
Våtmarksgruppa i Norsk Ornitologisk Forening (NOF) i Hamar har fått laget en video fra luften over området Starene ved Horne på Ilseng som hører til Romedal i Stange kommune. Våtmarksgruppa har prosjektert og laget ca 160 dammer, de fleste i Hedmark, men også rundt omkring i hele landet.
Les mer...

Kart over Ilsengstiene
Kart revidert mai 2019

Les mer...

Bilder Starene + natur Ilseng
Les mer...

166 fuglearter registrert
Les mer...

Om Starene + Natur på Ilseng
Dette er en side som vil fortelle om det flotte kulturlandskapet vi har.
Les mer...

NOF avd. Hedmark
Boks 90, 2401 Elverum



Tranene kommer langveis fra
Les mer...

Heggspinnmøllen kommer i juni
Les mer...

2007 Spurvehauk ringmerkes
Les mer...

2005 Luftig Stokkand i hagen
I 2005 fikk Reidar Skjønsberg uventet besøk i hagen. Reportasjen er funnet i fuglevennen 15 fra 2006.
Les mer...

2007 Dvergsvane på Staren
Les mer...















Ilseng.net/natur - design/kode: Kroglund Media © 2008