Historie. Nei til søppelplass i 1985
Historie. Nei til søppelplass i 1985

av Hans Kroglund [07.12.21 15:16]Nå i 2021 er Ilseng på nytt «truet» slik som i 1985. Da hadde HIAS vedtatt bygge søppelplass i Farmenskogen, nå er det nedleggelse av Breidablikk skole som Stange kommune foreslår. Disse to sakene ligner på hverandre fordi avgjørelsene har så stor betydning for Ilsengs utvikling over lang tid.

Bilde. Faximile fra HA 8.3.85

Ilseng.net har blitt kjent med søppelsaken og aksjonene som klarte å stoppe den etableringen hit til Ilseng. Det er nok personer som kjenner saken bedre og har flere detaljer, men her er noen hovedtrekk.

Hias ved Arvid Wahl hadde vedtatt at Hedmarkens nye søppelplass for de fire kommune skulle ligge på Ilseng. Dette førte til at Vangsøkninger og Ilsengfolk gikk sammen å aksjonerte mot vedtaket. Høsten 1984 skulle tre busser med kommune styrerepresentanter på befaring i Farmenskogen. De kom fra Hamar og hadde tenkt å stoppe ved Farmen å gå inn i skogen derfra uten å se Ilseng. Ved Hanumkrysset sto Svein Arve Pedersen sammen med noen andre og stoppet bussene. De tok over kommandoene i bussene og forlangte at de skulle kjøre innom boligfeltene på Ilseng og parkere på idrettsplassen. Slik fikk de vist frem at det bodde faktisk mange på Ilseng. Inne i skogen hadde skigruppa ved Bjørn Nordal ekstratrening for å vise for viktig skogen var.

Samtidig var HIAS sin geologiske rapport om grunnforholdene under lupen. Den viste seg å ikke si noe om sprekker i grunnen slik at Lageråa ville bli forurenset.
Den 5.01.1985 ble det holdt åpent møte på Ilseng Samfunnshus. Det var stappfullt med folk og det var mange gode innlegg og gode argumenter for at HIAS hadde tatt en beslutning på sviktende grunnlag.
Presset ble så stort at ny plass ble utredet og HA skrev den 8.3.1985 at saken var utsatt. Det blåste Ilsengs vei. Senere ble det vedtatt at Heggvin ble den nye søppelplassen.
Så lærdommen må bli, stedsutvikling foregår over veldig mange år. Ilseng har alle muligheter med nærheten til Hamar som vokser raskest her i Innlandet.

Ilsengstiene sin infoplakat om søppelplas i 1985
Ilsengstiene hadde nok ikke blitt Norges beste Turrute om det hadde blitt søppelplass her.

(Dobbeltrykk for større bilde)