Lions ga bort Jan Baker bilde
Lions ga bort Jan Baker bilde

av Hans Kroglund [09.10.12 19:38]



Lions Romedal hadde den hyggelige oppgaven å forvalte midlene etter Lions medlem Magnus A Hagen. Pengene skulle brukes til et godt formål for Romedølene. Ideene til komiteen var mange og gode. Tilslutt ble det et besøk til Ski der Stange kunsteren Jan Baker bor og driver sin virksomhet.

Her er Jan Baker og Per Otto Sæther fra Lions Romedal med bilde "Rosa Morgen"

Besøket resulterte i kjøp av bilde "Rosa Morgen". Komiteen var svært takknemlig for den raushet og interesse Jan viste for Lions Romedal. Jan Baker kom selv opp til Hedemarken med bilde for en måneds tid siden. Han tok likegodt turen en gang til da Lions overrakte bilde til Herredsvang sin styreleder Ole Maagaard. Han takket for gaven og lovet å finne en fin plass til bildet. Først skal Herredsvang pusses opp innvendig.
Jan Baker som er vokst opp i Roa, en plass mellom Stangehallen og Våletjernet. Faren var baker og det kallenavnet fulge med han i hele oppveksten. Men prosessen var omstendelig på 70-tallet med navnebytte. Underskrifter fra andre Baker familier var nødvendig.

Dorrith, kona til Jan fortalte om teknikken Jan bruker for å få frem fargene og særpreget i hans bilder. Det er en veldig omstendelig prosess, og deler av produksjonen er en godt bevart hemmelighet.

På hans hjemmeside står det følgende:
Jan Baker er født i Stange 23. desember 1939.

Tittelen billedkunstner viser at Jan Baker er maler, grafiker og materialkunstner.

Jan Baker er utdannet ved Statens Håndverk- og Kunstindustriskole 1955 – 1957 Statens Kunstakademi 1965 – 1970.

Han er bl.a representert i Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Museum Norsk Samtidskunst.

Jan Baker har mottatt flere priser og utmerkelser – nevner her
Diplom i Entrevaux, Æresmedalje i Frechen, Paul Harri’s Æresmedalje og Kongens Fortjenestemedalje i Gull.

I løpet av mer enn 40 år har han deltatt på en rekke separat- og kollektivutstillinger i inn- og utland, samt deltatt på Biennaler i bl.a New York, Tokyo, Venezia, Paris, Krakow, Frechen og Entrevaux.