Toril Støa Karseth
 

Fjøsnissen Olap (2009)
Fjøsnissen Olap

Trollgutten Trom
Trollgutten Trom


Heksa Kroko
og søster Joko

Heksa Kroko og søster Joko


Torils Jodle-CD
Jodle-CD


<<Tilbake til Ilseng.net!


Omtale om fjøsnissen Olap

av Hans Kroglund [09.12.09 20:13]
Utskriftsvennlig side

Etter lansering på Røne Nordre i november har Toril vært på Helgerud skole på Hønefoss. Her er noen av omtale fra internett og aviser.



www.ringerike.kommune.no

Det var også omtale i både Stangeavisa og HA
Olap forsiden Stange Avisa
Forsiden Stange Avisa
Forsiden Stange Avisa

Østlendingen 26.11.09 av Jo Sletten Larsen
BLID NISSE:


Benjamin Berg Karseth (6) fra Elverum spiller den godhjertete fjøsnissen Olap i bestemoren Torill Støa Karseths siste barnefortelling. Foto:

Benjamin Berg Karseth (6) fra Elverum er stjernen i bestemor Torill Støa Karseths (62) nye barnefortelling på film, bok og lydbok. – Det er morsomt å være i nissekostyme, sier han.


Førsteklassingen ved Hanstad barne- og ungdomsskole gjør seg klar til å holde en liten forestilling for klassekameratene i rollen som fjøsnissen Olap.
– Olap har en talefeil, som gjør at han ikke kan uttale bokstaven f. Dette blir han litt ertet for. Mange barn vil nok kjenne seg igjen i det, sier forfatteren, Torill Støa Karseth (62).

Hun er ikke bare forfatter av historien om fjøsnissen Olap, men også hovedrolleinnehaverens bestemor.
– Det er veldig moro og fint å være med på dette, sier Benjamin Berg Karseth.

Han forteller at beundrerne allerede har meldt sin ankomst.
– Jeg har allerede måttet skrive flere autografer, sier han.

– Hvem er det som spør etter autografer?

– Det er mest jenter det, svarer skuespilleren mens han rødmer lett.

Musikklærer

Torill Støa Karseth har drevet som kreativ artist hele livet, og har blant annet vært musikklærer for barn i over 30 år.
– Ettersom helsa ble noe dårligere er det godt å kunne fortsette med det jeg elsker på mine egne premisser, sier hun.
Sang og musikk er viktige ingredienser i hennes fortellinger. Historien om fjøsnissen Olap er hennes tredje i rekken. Tidligere har hun gitt ut fortellinger om trollgutten Trom og heksene Kroko og Joko.

– Jeg tror dette er den beste medisinen for å holde seg frisk, sier hun.

Humor, spenning, moral

Som barnefortellinger ofte har, er også denne en salig blanding av elementer. Ved siden av å være morsom og underholdende, tar den også opp spesielt ett viktig tema for barn.

Fortellingen handler om en liten fjøsnisse som bor på en gård på Hønefoss, identisk med den bestemor Karseth trådde sine barndomsbein på.
– Vi fikk høre mange historier om nisser, troll og hekser når vi var små, og mye av dette er med i fortellingene mine, sier hun.
Bestefaren hennes kjøpte gården i 1920, og drev den fram til helsa sviktet. Da ble dyreholdet redusert og etter hvert avviklet.

Men hans fortellinger får nå forlenget sitt liv gjennom to generasjoner Karseths gjenfortelling.

Publisert torsdag 26. november 2009 kl. 03:00.
Sist oppdatert onsdag 25. november 2009 kl. 23:36.


Ringeriksbladet 25.10.2005

Sang og popmusikk var levebrødet hennes i 11 år. "Skal aldri, aldri mer si aldri" og "Hva er det for vær vi har fått" var landeplager i Norge for dem som husker litt tilbake i tid.

Etter å ha gitt ut mange grammofonplater og vært med på CD-er sammen med andre, satser hun nå på barnesanger. Idéen fikk Støa Karseth da hun ble farmor.

– Jeg ble kjempeglad og fikk ikke sove. Da kom plutselig en melodi i hodet mitt. Klokken seks om morgenen hadde jeg lagd tekst og melodi til Trollgutten Trom, forteller hun.

Sanghefte og CD

Barnebarnet Benjamin (2) er på forsiden av sangheftet og CD-en om trollgutten. Støa Karseth har gjort det aller meste selv; hun har laget både historien, tegninger, tatt bilder og altså skrevet tekster og melodier.

– Heftet og CD-en kan brukes i barnehager og skoler, sier hun.

Tanken er også at fortellingen kan brukes med barn som aktører. Mens noen er fortellere, kan andre være Trom, Tom, Trolte, Tomba og trollkor. CD-en har såkalt singback, slik at barna kan synge til musikken.

Melodi Grand Prix

Støa Karseth har vært på Hedemarken i mange år, og hun bor på Ilseng der hun jobber som musikklærer på Kulturskolen.

Tidligere i år mistet ringerikingen moren, og nå er hun på hjemtraktene for å ordne opp i det som må ordnes. Et besøk på Helgerud skole er naturlig; hun bodde på bestefarens gård, som kommunen senere bygde skole på, til hun ble 12 år. Senere bygde familien hus ved det tidligere Norderhovhjemmet i Heradsbygda.

I 1997 tok barneskolen kontakt med henne. Da var det 30 år siden sangeren deltok i Melodi Grand Prix med "Skitur", og skolen ønsket å bruke sangen.

– Jeg hadde akkurat fått en tape med Melodi Grand Prix fra NRK og sendte den til skolen. Tilbake fikk jeg en tape med 1. klassinger som synger min sang og forteller om Helgerud gård. Da gråt jeg litt, medgir hun. Så rørende var det å få kassetten fra skolen.

Det er den første CD-en med barnesanger Toril Støa Karseth gir ut. Hun skriver allerede på en ny historie om en heks, som kan ende med en samleutgivelse med både Trollgutten Trom, Fjellet i det blå og heksa.

http://www.ringblad.no/liv/article1782853.ece


<<Tilbake









Nye innspillinger i 2009

Det blir ny CD, DVD og bok om fjøsnissen Olap. Innspillingene starter nå i januar og blir ferdig i løpet av høsten. Da blir det platelansering på Røne Nordre før jul. Om alt går som planlagt.
Her er fjøsnissen Olap.


Denne sangen blir med på CD'en i 2009



Ilseng.net/toril er levert av Kroglund Media © 2006